Priljubljene Objave

Izbira Urednika - 2019

Ekstremna aritmetika - hiša z imenom 18.36.54

V Connecticutu je bila zgrajena hiša z različnimi koti in nagnjenimi stenami, izračunana po posebnem matematičnem sistemu

Par se je obrnil na Daniela Libeskinda z zahtevo po nastanku na njihovem mestu v Connecticutu po obisku slavnega židovskega muzeja spomina, ki ga je leta 1998 zgradil arhitekt v Berlinu. Kljub temu, da imajo kupci neposreden odnos do sveta umetnosti, so Libeskinda prosili, naj posestva ne spremenijo v »umetniško galerijo« ali »razstavno dvorano«, temveč, da prinese čim več ekstremnih linij. Navsezadnje so to opazili v berlinskem muzeju - pobočja zidov, stropov in stopnišč.

Hiša je zgrajena na deželi v Connecticutu, katere skupna površina je 54 hektarjev, obdana je z hrastovim nasadom in ruševinami zgradbe, zgrajene v osemnajstem stoletju. V tem rajskem kotičku so se odločili, da bodo zgradili posodobljeno kočo, kjer bi se sprostili, preživeli prosti čas in brali, kuhali okusno hrano, občudovali pokrajino.

Arhitekt je s popolno odgovornostjo pristopil k nastanku primestnega bivališča in kmalu je med starimi hrasti rasla zgradba iz nerjavečega jekla, sestavljena iz 18 poševnih površin, 34 zgornjih točk, podobnih robu noža, in 54 linij, zgrajenih po posebnem sistemu matematičnih izračunov. ki jih Libeskind uporablja pri razvoju projekta. Na ime so vplivali matematični izračuni, poletna rezidenca pa je dobila 18.36.54.

Notranja stran jeklene strehe je okrašena z naravnim lesom - temnim, toplim in prijetnim hrastom. V dnevni sobi je pozornost očarana s kaminom, okoli katerega je vgrajen cikcak kavč. Skoraj vse pohištvo v hiši, po ideji oblikovalca, je vgrajeno - to je jedilna miza, klopi, knjižne police, vse vrste naglavnih slušalk, čeprav so lastniki hiše v notranjosti sobe naredili nekaj kontrasta, tako da so dodali stole v stilu George III in udobne svetilke.

Z manipuliranjem univerzalne ideje, da bi moral biti osebni prostor osebe skrit pred radovednimi očmi, je oblikovalec uničil stereotipe in v notranjosti ni uporabil nobenih tehnik za dostop do okolja. Vse vrste niš, osamljenih kotičkov so pomešane s skupnimi prostori in le skozi velika okna od tal do stropa ponujajo pogled na čudovite pokrajine, zavese in zavese ter žaluzije pa ne vplivajo na kontemplacijo narave.

Okna se vstavijo v strešne odprtine in le ena pravokotna stena hiše, ki meji na kuhinjsko sobo, je poosebljenje evklidskega pragmatizma. Tudi kamin je bil nameščen pod nagnjeno steno.

V spodnjem nadstropju hiše so ravne linije, joga soba, shramba, soba za goste z zložljivo posteljo.

Bronaste plošče iz nerjavečega jekla, ki prekrivajo zunanjost stavbe, se nagibajo k spreminjanju barve in pridobivanju različnih odtenkov od črnega premoga do magenta in temno rjave glede na položaj opazovalca in čas dneva. Poleg tega lahko plošče sijajni sijaj spremenijo v trom, zamrznjen šimer.

Plošče iz nerjavečega jekla so nameščene na strukturnih toplotnoizolacijskih ploščah iz vezanega lesa, katerih podlaga je pritrjena na jekleni okvir, sestavljen iz štirih kotnih lokov. Hrastove plošče na notranji strani strehe so pritrjene na jekleni okvir s kovinskimi čepi. Tista območja hrastovih plošč, ki gredo na ulico, so obdelana s posebnimi sredstvi, ki preprečujejo preperevanje. Nekatere notranje stene, ki niso bile okrašene z hrastom, so bile obložene s švedskim ometom.

Da bi preprečili negativne vplive deževnice in snega na jeklene plošče in jih zaščitili pred obarvanjem, so na spodnji rob strehe pritrjeni žlebovi, v stene pa so vgrajene odtočne cevi. Hiša se ogreva po principu sevalnega ogrevalnega sistema za betonska tla, po potrebi pa je možno vklopiti dodatno ogrevanje zraka.

Oglejte si video: Speed Run : Valus / Time : sec . (December 2019).

Загрузка...

Pustite Komentar