Priljubljene Objave

Izbira Urednika - 2019

Jama z vsemi udobji

Kitajci so zgradili hišo v stilu visoke tehnologije.

Ideja, da bi zgradili hišo, ki je dobesedno ležala pod nogami, ni nova. Nekdo gradi hišo iz vreč, napolnjenih z zemljo. Nekdo uporablja kot steno material gume, premazan z glino. Kitajski arhitekti in graditelji so se odločili, da vdihnejo drugo življenje v eno od starih razpadajočih stanovanj - jamskih hiš - tipično strukturo za severni del Kitajske.

Tradicionalno so takšne hiše zgrajene na pobočju, na katerem se prebija tunel, in pred hišo je očiščeno igrišče. Zaradi tega je hiša podobna jami z obokanim obokom.

Ob tej zamisli so arhitekti razvili projekt sodobne podeželske koče v visokotehnološkem slogu, vendar zgrajen iz materialov, ki so bili vzeti na gradbišču.

Hiša je približno 300 kvadratnih metrov. m zgrajena iz zemlje, peska in gline, zabitih v odstranljiv opaž.

Kombinacija plasti po plasti obeh materialov je dala zidovjem koče edinstveno teksturo in barvo.

Poleg tega se je proračun za gradnjo zmanjšal, stroški prevoza pa so se zmanjšali iz bližnjih hribov.

Višina stavbe, v skladu z lokalno zakonodajo, je strogo omejena, tako da ne morete povečati števila nadstropij v hiši. Poleg tega so se oblikovalci soočili z nalogo, da zgradijo udobno kočo, ki bi bila čim bolj podobna starim stavbam, ampak jo opremila z ultra modernim polnilom.

Za to je bila "jama" usmerjena tako, da je stran z največjo površino zasteklitve obrnjena proti jugu.

Sončna svetloba, ki prodira v prostor, ogreje niz zidov v enem dnevu, nakopičena toplota pa zmanjšuje stroške ogrevanja.

Za lažjo uporabo je hiša razdeljena na dva funkcionalna področja - zasebni del in prostor, kjer lahko sprejmete goste.


Za notranjo opremo je bil uporabljen naravni les, ki v kombinaciji s zemljinimi stenami, panoramskimi okni in skrito razsvetljavo daje stanovanju posebno udobje.

Arhitekti, ki so delali v nasprotju s tem, so delno postavili strop, ki je bil obešen na lesene tramove.

Drugi del prostorov je zaradi obokanega stropa podoben notranjosti iz znanstvenofantastičnih filmov.

Veliko pozornosti je bilo posvečeno pohištvu in tehničnemu polnjenju doma. Da bi poudarili nenavadno strukturo sten in obliko stropa, miz, omaric, so kavči izdelani v minimalističnem slogu s strogimi ravnimi črtami.


V sredini koče, med dnevno sobo in spalnico, je izdelano "svetlo okno", ki sobe napolni s svetlobo.

Prav tako je nameščen celoten sistem prezračevanja. Vse inženirske komunikacije in ožičenje.

Poleg notranjosti je poudarek na zunanjem in krajinskem oblikovanju.

Na dvorišču so na primer posajena drevesa in grmičevje, v hišo pa lahko pridete le s hojo po tlakovanih vrtnih poteh in manevriranjem po nekakšnem "zelenem" labirintu.

Kitajci verjamejo, da je na ta način vsa negativna energija, ki jo pustijo zelene površine, za pragom hiše.

Po mnenju lastnika hiše dela na jami še niso dokončana, zdaj pa je poleti že hladno in pozimi toplo.





Oglejte si video: The Choice is Ours (2016) Official Full Version (Oktober 2019).

Загрузка...

Pustite Komentar